امروز : 10 تیر 1403
مرکز آموزشی درمانی شهید دکتر بهشتی
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان

هدف اصلی ماموگرافی ، شناسایی زودهنگام سرطان پستان است

یکی از مهمترین و موثرترین راه های تشخیص سرطان سینه به خصوص در مراحل اولیه بیماری انجام ماموگرافی است و یکی از موثرترین راه های مبارزه با این بیماری تشخیص آن در مراحل اولیه پیدایش سرطان می باشد .

ماموگرافی انجام یک رادیوگرافی از نسج نرم پستان می باشد که عمدتا به منظور شناسایی و تشخیص سرطان پستان و نیز به منظور ارزیابی تود های قابل لمس و ضایعات غیر قابل لمس پستان مورد استفاده قرار می گیرد .

انجام تصویربربرداری ماموگرافی در خانمهای بالای چهل سال هر دو سال یکبار توصیه می شود . خانمهایی که افراد درجه یک آنها (مادر یا خواهر) سابقه سرطان پستان دارند , ازسن 40 سالگی به بالا انجام ماموگرافی سالانه توصیه می شود . بهترین زمان انجام ماموگرافی هفته اول پریود می باشد .


ماموگرافی چیست ؟

ماموگرافی یک عکس رادیوگرافی ساده از پستان و ابزاری برای کشف زودرس سرطان‌های غیرقابل لمس پستان است. ماموگرافی می‌تواند سرطان پستان را ده سال قبل از آن که قابل لمس شود، شناسایی کند. همه زنان چهل ساله و بیشتر باید هر دو سال یکبار ماموگرافی انجام دهند. زنانی که افراد درجه یک آن‌ها ( یعنی مادر یا خواهرشان ) مبتلا به سرطان باشند باید از ۳۵ سالگی ماموگرافی سالانه انجام دهند .

بهترین زمان انجام ماموگرافی هفته اول قاعدگی است. ( روز اول قاعدگی یعنی روزی که خون‌ریزی ماهیانه زنانه شروع می‌شود ) چون در این زمان پستان‌ها حساس نیستند . برای بدست آوردن تصویر خوب نیاز به فشار روی پستان است که ممکن است دردناک باشد . قبل از ماموگرافی دوش بگیرید و از مصرف پودر تالک بوگیر زیر بغل و خوردن نسکافه و چای (از روز قبل ) خودداری کنید. ماموگرافی نمی‌تواند و نباید جایگزین معاینه توسط پزشک متخصص جراحی عمومی شود.


کاربرد ماموگرافی

  • غربالگری بانوان بالای 40 سال از نظر سرطان پستان
  • ارزیابی بیمارانی که توده مشکوک در پستان دارند
  • پیگیری درمان بیماران رادیوتراپی یا مستکتومی شده
  • سرطان پستان درمان شده با برداشتن قسمتی از پستان و رادیوتراپی
  • پیگیری پستان مقابل در فردی که یک سینه مبتلا به سرطان را برداشته


مشخصات فنی دستگاه ماموگرافی 

دستگاه ماموگرافی دیجیتال مدل PMA100FD